Wat is NRV en BARF?

Ga naar beneden

Wat is NRV en BARF?

Bericht van Minhie op ma apr 18, 2011 4:35 am

N.R.V en B.A.R.F

Hoewel het zelf samenstellen al zo oud is als de weg naar Rome, zijn er sinds de opkomst van de commerciële diervoeders in verhouding nog maar weinig mensen die elke dag in de keuken staan om de maaltijden van hun huisdieren te bereiden. De commerciële voeders hebben het zelf samengestelde voedsel een aantal tientallen jaren geleden van het toneel gestoten. Toch is het zelf samenstellen weer in opkomst. Hoewel er honderd en één manieren zijn om je hond op een goede en correcte manier rauwe voeding te geven bestaan er min of meer twee soorten stromingen voor het zelf samenstellen van honden, katten en frettenvoeding.

B.A.R.F is de afkorting voor Bones and Raw Food of Biologically Appropriate Raw Food. Deze term is aan aantal jaren geleden min of meer gelanceerd door een Australische dierenarts en schrijver, Ian Billinghurst. Dr. Ian Billinghurst verkoopt tegenwoordig zijn eigen rauwe, gemalen voeding. De term B.A.R.F wordt wereldwijd het meest gebruikt om het zelf samenstellen aan te duiden. Bij B.A.R.F maakt met gebruik van rauwe botten, orgaanvlees, spiervlees, groenten en supplementen. Mensen die volgens deze methode voeren noemen zichzelf in de volksmond vaak ‘BARF’ers’. De percentages die BARF’ers aanhouden voor de hond zijn:

60% rauwe vlees botten (50% vlees en 50% bot)
15%% rauwe groentepuree en fruit
10% orgaanvlees
5% - 10% tafelrestjes en supplementen

N.R.V wordt gebruikt als de afkorting van Natuurlijke Rauwe Voeding of Natuurlijk Rauw Voeren. Deze stroming in het zelf samenstellen heeft als grondslag de theorie van de Australische dierenarts Tom Lonsdale. Deze term is de vertaling van ‘Raw Feeding’. Mensen die volgens deze methode voeren noemen zichzelf vaak NRV’ers. Deze term wordt in Nederland en België pas sinds kort gebruikt. De percentages die NRV’ers aanhouden voor de hond zijn:

60-70% spiervlees
15% orgaanvlees
15% bot

Mensen die voeren volgens de theorie van natuurlijke rauwe voeding vinden groenten en supplementen niet noodzakelijk. Verder voeren NRV’ers het liefst gehele prooidieren zoals hele konijnen, ratten, kwartels, hazen etc. Deze worden in zijn geheel gegeven dus met haar, kop, veren, helemaal compleet of soms in delen. Indien dit niet mogelijk is wordt een heel prooidier nagebootst door zich te houden aan bovenstaande percentages. Het grootste verschil is dat de voeding voor een gezonde hond absoluut niet gemalen mag zijn maar uit zo’n groot mogelijke stukken dient te bestaan.

Eigenlijk zou het helemaal niet nodig moeten zijn om een term te gebruiken voor het zelf samenstellen van honden/katten/frettenvoeding men deed en doet het immers al jaren. Termen geven juist vaak de indruk dat het allemaal zo moeilijk is, wat niet zo is want iedereen kan het. Hoewel iedereen moet voeren hoe hij of zij wilt is het wel belangrijk dat mensen die net beginnen een houvast hebben. De basisprincipes van N.R.V en B.A.R.F verschillen dus. Men kan beginners niet in het diepe gooien in de hoop dat het wel goed zal gaan, er is een stevige rode draad nodig die je als beginner nodig hebt. Naar je hond kijken, en van daaruit voeren, dat is zoals het zou moeten zijn. En vanzelfsprekend, hoe "natuurlijker" je voert hoe dichter je bij het "aard van het beestje voert" hoe beter het vaak zal gaan. Het zelf samenstellen kent geen wetten, behalve van zo natuurlijk mogelijk voeren. Aan een ieder om dit zelf in te vullen. Naarmate je de voeding van jouw hond langer zelf samenstelt leer je steeds beter om naar je hond te kijken. Geen wetenschapper, dierenarts of schrijver kan beter zijn eigen dier voeden dan de eigenaar zelf.

Bron: voernatuurlijk.nl
avatar
Minhie

Aantal berichten : 214
Registratiedatum : 17-04-11
Leeftijd : 31
Woonplaats : Groningen

Profiel bekijken

Terug naar boven Ga naar beneden

Terug naar boven


 
Permissies van dit forum:
Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum